Hoe begin ik (4) Het rode reisverhalenboek

Het mediterrane boek

Omdat dit rode noteboek van Franse origine is, was het niet zo moeilijk om een thema te bedenken. Zo rond 2000 stak ik zowel de Franse als de Italiaanse grens regelmatig over voor mijn werk en besloot ik die twee landen als onderwerp voor mijn boek te kiezen om na afloop de mediterrane sfeer te bewaren, want oh, wat is die fijn. Een thema wijst bovendien de weg. Omdat dit boek stevige, gladde bladzijden heeft, nodigde het uit om daarin zowel te tekenen als te schrijven. Geïnspireerd door een Toscaans kookboek, ging ik aan de slag met kroontjespen in sepia en voor de illustraties met waterverf en kleurpotlood.

Honfleur. Spelen met letters
Florence brievenbus, sepia
Florence, brievenbus,

Vlekken

Het schrijven met de kroontjespen is een uitdaging op zich. De kans op vlekken loert om de hoek. Tegelijk geeft het iets oorspronkelijks aan je tekst, alsof je inderdaad werkt aan een journaal uit de vorige eeuw. Daarbij moet opgemerkt worden dat mensen vroeger vaak per boot reisden en weken op het dek aan hun journaal werkten; ze vlogen niet even in drie uur van Amsterdam naar Rome of Parijs.
Maar Frankrijk en Italië zijn wel bij uitstek landen waar je voortdurend op eeuwenoude straatjes, huizen en landschappen stuit. Sepia, waar Michelangelo en Da Vinci al druk mee in de weer waren, kun je nog steeds aanschaffen. Wel is de originele sepia niet watervast, wat de kans op vlekken verhoogt. Je kunt ook een watervaste soort kiezen. Af en toe week ik af en gebruikte ik zwarte inkt voor een ander effect.

Bolzano, engel in de kerk
Trento, vanaf een terrasje
Venetië, zwarte inkt

Het is jammer dat dit notebook niet in Nederland verkrijgbaar is, maar je kunt in sommige tekenspeciaalzaken gebonden boeken met genaaide katernen vinden die bedoeld zijn om te tekenen: met stevig schetsboekpapier.
Het allerleukste is uiteraard om je materialen tijdens je reis te verzamelen. Duik de Italiaanse of Franse boekwinkels binnen. Koop wat je hier niet kunt vinden en echt, dat potje Italiaanse inkt of die Franse kroontjespen verhoogt absoluut het plezier. Een chanson of een stukje opera de achtergrond stimuleert ook.

Bordeaux
Bordeaux
Provence, jeu de boules


1 Reactie

  1. Dank Marianne voor dit leuke verhaal……..prachtige schetsen! Ik krijg helemaal de reiskriebels als ik het lees!

Reacties zijn gesloten.