Collageboek (3)

Heb ik al wel eens verteld hoe lang ik soms bezig ben een notebook te vullen? Ik heb zojuist een klein reisboekje voltooid, waar ik meer dan 11 jaar over heb gedaan. Mijn collageboek, dat ik begon in 2022, liep vast in maart 2023. Geen probleem, ik ben met verschillende boeken in de weer. Maar zie, een jaar later krijg ik nieuwe inspiratie en heb ik zowaar de grootste helft gevuld.

Ik ben een onlogisch persoon. Geen strakke kleurenschema’s. Dus hoewel ik mijn twee-kleurenpagina’s begon met de complementaire kleuren groen en rood, die je zou moeten vervolgen met blauw en oranje en geel en paars, liet ik dat los. Ik ging aan de slag met roze en oranje, rood en aquablauw, zalmroze en limoengroen, donkerblauw en aquamarijn. Pas onlangs waagde ik mij aan oranje en blauw. Niet het wimpel-oranje, daar houd ik niet van, maar het zachte oranje. En ten slotte bedacht ik het geel van een strand in combinatie met oceaanblauw. Kortom, ik doe maar wat.

Ik verzamel de kleuren in enveloppen. Meestal is het een foto, een schilderij of een tekening waardoor ik op het idee van een mooie kleurencombinatie kom. Een keer was het een postzegel. Als ik de kleuren weet, ga ik plaatjes knippen, scheuren, tekenen, schrijven.

Soms komen er onverwachte teksten voorbij, die passen bij mijn collage. In de laatste, die van zandgeel en oceaanblauw, heb ik een tekst geplakt: “Ik ben doorzichtig, net een aquarium”. Dat had ik zelf willen bedenken, maar iemand anders heeft het voor mij gedaan en ik maak er gebruik van. Gewoon doen. Het levert vrijwel altijd iets op waar je blij van wordt.  

Onze favorieten voor het maken van collages: