Kindertekeningen-journal

Waarom ik zo’n belang hecht aan kindertekeningen is omdat kinderen en vooral in de kleutertijd, vrije geesten zijn. Een periode waar veel beroemde  kunstenaars op latere leeftijd naar terug verlangden. Picasso bijvoorbeeld. “Alle kinderen zijn kunstenaars” is één van zijn uitspraken. Als kleuter ging je volkomen op in je eigen beeldtaal. Je keek niet hoe anderen tekenden, je gaf de wereld vorm op je eigen manier.

Krab /achtergrond uit tijdschrift Flow

Zichzelf

Rose Fleck-Bangert (moeder, pedagoge en creatief therapeut) legt het uit in “Kinderen tekenen”. “Als kinderen tekenen, laten ze zichzelf aan ons zien. Ze tonen ons hun kijk op de wereld en maken duidelijk hoe ze hun relaties met anderen ervaren.” Aan de hand van die tekeningen legt ze uit wat ze ons te zeggen hebben. Hoe ze onbekommerd een ooievaar met oren tekenen, een kat zo groot als de olifant, een baby zichtbaar in mama’s buik. Achter al dat ogenschijnlijk onschuldige gekrabbel, ontdekte ze een wereld van emoties. Zo tekende een meisje dat een heel zieke moeder had, op elke tekening een bedje waarin haar mama lag. Een klein meisje dat zich eenzaam voelde, tekende zichzelf steeds opnieuw alleen op het topje van een berg.

Pluk
Sam van de glijbaan.
Baby krullevaar uit Pluk

Bewaren
Alleen daarom al is het interessant om de kunst van je kind zorgvuldig te bewaren. Je af te vragen wat je kleuter, die nog niet kan schrijven, wil zeggen met de tekening. Ik heb een boek gemaakt met kunst van Sam. Van zijn vierde tot en met zijn zevende. Ik heb achtergronden geplakt, randjes en letters toegevoegd, stempels, om het in te lijsten. En vooral de data erbij gezet, zodat zijn ouders zien op welke leeftijd hij zijn kunstwerk maakte.

Rupsje Nooitgenoeg
Sam
Sam is jarig

Luisteren en tekenen

Ideale combinatie om je kind te laten tekenen: zet een luistercd op. Sam maakte de mooiste tekeningen terwijl hij naar Pluk van de Petteflet luisterde, of de liedjes van Annie M.G.Schmidt.
Naarmate kinderen ouder worden, zijn de tekeningen vaak minder onbevangen. Ze kunnen veel in woorden uitleggen of schrijven. Ze kijken naar hoe anderen tekenen en proberen dat na te doen. Kijk naar je kleuter, die maakt kunst. En jij kunt er iets moois mee doen.  

Mus
Papegaai
Bij liedje Annie M.G. Schmidt

Een rijtje favorieten om direct aan de slag te gaan!