De vogellijstjes (1)

Oké, ik ben zo iemand die weliswaar lijstjes maakt, maar niet overzichtelijk. Omdat ik ver in de vorige eeuw ben begonnen met het noteren van de vogels die ik zag tijdens wandelingen en natuurreizen, ontdekte ik dankzij website hoe die lijstjes smeken om een eigen journal (Heet dat niet: luizen in je eigen nest poten?).

Als ik een nieuw notitieboek krijg of koop, duurt het altijd even voor ik weet wat ik daarmee ga doen. En mijn vogellijstjes verdienden wel iets bijzonders dus ik verzamel ze nu in mijn Carmyne’s journal met zijdezacht Tomoe River papier.

Chaos

Het duurt een aantal dagen voordat ik al mijn lijstjes heb gevonden, ze staan in een oud telefoongidsje van een bedrijf waar mijn vader vroeger werkte, in dagboeken, in agenda’s, op losse papiertjes in vogelboeken, in werkschriften, en in mijn bijna-uit-elkaar-vallende vogelnotitieboek waarin ik de soorten noteer op alfabetische volgorde, maar waar geen plaats meer is voor nieuwe lijstjes, waardoor ik in de loop van de jaren ben uitgeweken naar de losse papiertjes en de dagboeken.

Maar nu komt er orde in de chaos!

Tip

“Looking at birds makes you feel the freedom of flying” is mijn leus. Het is verslavend en ontspannend om niet alleen te ontdekken hoe mooi vogels zijn, maar ook hoe ze ons van kleur en muziek voorzien. Wat is een tuin of een bos zonder vogels?
Ik geef je tips voor de gidsen die ik zelf altijd mee op reis neem.


ANWB Vogelgids van Europa, Lars Svensson (tekst en verspreidingskaarten), Killian Mullarney en Dan Zetterström (illustraties en bijschriften).

Petersons Vogelgids van alle Europese vogels, R.T Peterson, G.Mountfort en P.A.D. hollom. Tirion Natuur.

Vogels van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, Lars Johnsson. Tirion

Carmyne’s journal, Tomoe River papier

(Wordt vervolgd)