Tegels en tapijten

Zoek je inspiratie om je journal, je reisdagboek of je schetsboek op een regenachtige dag op te vrolijken met een randje, of als dat teveel is, met een hoekje? Pak je camera.

Het is heel simpel. Of je nu in de rij staat bij de Pizzeria, of je zit je thuis te vervelen en je kijkt mismoedig naar beneden, overal liggen de Ideeën voor het oprapen.

Niet kijken, maar zien

Neem nou het Perzisch tapijt dat je (tweedehands) op de kop hebt getikt. Als je goed kijkt, zie je al of het handgemaakt is of niet, omdat in dat geval niet alle figuurtjes hetzelfde zijn. Fotografeer een hoekje, een randje. Bij de Pizzeria zie je misschien leuke tegels. Loop een kerk binnen en fotografeer het plafond. Heb je het onderwerp “patronen” eenmaal in je hoofd, dan begin je erop te letten hoeveel vormen en kleuren je kunt verzamelen. Heb je geen idee? Gun jezelf een dagje Amsterdam, of welke andere (oude) stad dan ook. Loop een kerk, een café of een station binnen, en ontdek de patronen.


SONY DSC

Vergeet het onderwerp niet tijdens je vakanties of tijdens een werkbezoek aan een of andere stad, en ontdek de leukste tegelvloeren of behangrandjes, wandkleden, tapijten, plafonds. Het zijn de details. Het is niet alleen een kwestie van kijken, maar van zien en ontdekken.

Natuur

Op enig moment zie je de overeenkomsten. De altijd terugkerende bloem- en bladpatronen, de organische vormen, die niet alleen door kunstenaars uit de oudheid, maar door heel veel hedendaagse jonge illustratoren gebruikt worden. Ook daar zie je een soort van hypes: Het palmblad, de varens, het ficusblad.

Deze foto’s zijn niet meer dan een handvat. Het tekenen van randen lukt goed met fijne watervaste stiften en kleurpotloden, maar uiteraard kun je alles gebruiken wat voor jou fijn is, tot en met waterverf en gouache. .