Ryder Carroll ontwikkelde de Bulletjournal Method (hoe dat precies ging, en waarom, lees je hier). Met deze methode kom je erachter wat je nou echt belangrijk vindt – en hoe je daar meer ruimte voor kan maken in je leven. Wat je nodig hebt? Een vel papier, een pen en een (bullet) journal.

Opruimen
Je begint met het opruimen van de chaos in je hoofd. Pak het vel papier en schrijf alles op wat je bezig houdt. Net als dat je een kast of kamer in je huis opruimt: eerst moet alles eruit, voordat je de spullen kan organiseren. Op het vel papier maak je drie kolommen: eentje met alle dingen waar je momenteel mee bezig bent, eentje met waar je mee bezig zou moeten zijn, en eentje met waar je eigenlijk aan zou willen werken. Schrijf erboven: wat ik doe / wat ik zou moeten doen / wat ik wil doen.

De test
Nu kijk je bij elk item op je lijstje: Is het belangrijk (voor jou of voor iemand om wie je geeft)? Is het urgent (de huur betalen bijvoorbeeld)? Als het antwoord op beide vragen nee is, bedenk dan hoe erg het zou zijn als dit voor altijd van je lijstje zou verdwijnen. Niet erg? Opruimen! Dit zijn de dingen waar je door wordt afgeleid. Je houdt aan het eind twee dingen open. Dingen die je moet doen (verantwoordelijkheden) en dingen die je wil doen (je doelen). Deze krijgen een plekje in je nieuwe bulletjournal.

Tijd voor je journal
Nu is het tijd om je journal erbij te pakken. Je kunt je bulletjournal voor van alles gebruiken: als to-do lijstje, dagboek, planner, schetsboek. Of allemaal tegelijk! In The Bulletjournal Method leer je hoe al die onderdelen werken, hoe je ze het beste kunt gebruiken en het systeem helemaal op maat kan inrichten.

Onderdelen van je bujo
Handige onderdelen van je bullet journal zijn: een index, zodat je altijd je pagina’s kunt terugvinden, een kalender waarop je toekomstige taken noteert (die niet in de huidige maand vallen), een maandoverzicht (taken voor deze maand), een dagoverzicht. Natuurlijk kun je zelf nog van alles bedenken om bij te houden in je bulletjournal: spaardoelen, dromen, gelezen boeken, sport, maaltijden: you name it. Op onze pinterestpagina vind je hier inspiratie voor!

De techniek
Nu komt je opruimblaadje aan de beurt: alle items moeten een plekje krijgen in je bulletjournal. Een eigen pagina, of een plek in een van de overzichten. De echte bulletjournal methode maakt gebruik van symbolen om acties mee aan te duiden. Dat is ontworpen zodat je in oogopslag ziet wat de status van een bepaalde taak is, en je heel snel een taak kunt: afvinken, doorsturen naar de volgende week, cancellen, etc. De term bullet (kogel) is bedacht omdat je in een effectief bulletjournal taken kort en krachtig formuleert. Daar heb je het weer: zodat je in een oogopslag ziet waar het om gaat.

Tips van Carroll
– Bepaal niet van te voren hoeveel ruimte je hebt voor een dag. Sommige dagen hebben drie bladzijden nodig, andere maar een paar regels: zo is het leven. Laat vooral die ruimte open. Dus begin met de datum, beleef de dag, en sluit de volgende dag aan met een nieuwe datum. Dan heb je nooit het gevoel van te weinig ruimte, maar ook niet het gevoel van veel te veel (verspilde) ruimte.
– Neem echt de tijd om de taken / plannen die in je hoofd zweven in je journal te noteren. Dat is een goede investering: je zult zien dat je je daarna een stuk rustiger voelt.
– De methode is best even wennen. Carroll raadt aan om het tenminste twee of drie maanden te proberen, voordat je besluit of het echt werkt voor je, zodat je echt alle aspecten ervan kunt meemaken.

De details
In zijn boek legt Carroll de methode heel gedetailleerd uit: je kunt meteen aan de slag. Fijn, want organiseren geeft je vrijheid. En gelukkig weet Carroll ook heel goed hoe het in het echt gaat: “No matter how organized you try to be, life is messy and often wildly unpredictable. The Bullet Journal embraced the chaos by not trying to fight it.”

Betekenisvol leven
De methode van Carroll gaat over meer dan organiseren alleen. Het gaat erom dat je ontdekt wat voor jou belangrijk is in het leven, en hoe je daar tijd aan besteed. Met schrijf- en denkoefeningen, wordt je journal meteen het verslag van jouw persoonlijke reis. Je krijgt prachtige tips om te reflecteren op je eigen gedrag, meer na te denken over hoe je reageert op dingen, en ook hoe je dingen waar je geen controle op hebt, beter los kunt laten. Daar is ‘ie weer: de vrijheid die je krijgt door te organiseren.