Vang verhalen in je foto’s (1)

Geen tijd om te schrijven als je op reis bent? Probeer de verhalen te vangen in foto’s. Dan kun je na je reis alsnog terugreizen, de stad die je bezocht aan je voorbij laten trekken en het verhaal bij je beelden verzinnen. Of het opzoeken.

Graffiti

Banksy is een wereldberoemde graffitikunstenaar. Vrijwel niemand weet hoe hij eruit ziet. Maar er zijn er veel meer die verborgen blijven en hun kunst achterlaten op stadsmuren. In Palermo stuitte ik op de vrouwen van Tutto e Niente. Wat me opviel, waren hun fluwelen ogen. Thuis ging ik googelen en kwam ik erachter dat Tutto e Niente een beroemde kunstenaar is, geboren tussen de straten en steegjes van het historische stadscentrum van Palermo. Hij kiest er net als Banksy voor om onzichtbaar te blijven, maar schenkt zijn kunst aan Palermo.

Geheime liefde?

In een achterafsteegje zag ik een Palermitaanse man over de onderdeur van zijn huis leunen. Ineens kijkt hij afwachtend opzij. Een vrouw met een schaal loopt behoedzaam mijn blikveld binnen. Brengt zij hem eten? Zijn het buren? Ontluikt hier tussen twee oude mensen een nieuwe liefde? Ik had heel graag hun levensverhaal gehoord, maar nu kan ik het zelf bedenken. Want dit is een van de mooiste beelden die ik daar verzamelde.

In zwartwit

Boedapest in de herfst vraagt om zwart-witfoto’s. Als je ergens verhalen kunt vangen in beelden, dan daar. De man die zojuist de trein afkomstig uit Vladivostok verliet en nu in het station afwachtend naar buiten kijkt. Wordt hij opgehaald door een zoon die hij in jaren niet heeft gezien? Keert hij terug om een oude geliefde te bezoeken? 
Ik zag Romavrouwen die met hun fascinerende kleding hun eigen kunst en cultuur showen. Waar wonen ze, zijn hun huizen net zo fascinerend als hun kleding?
Ik fotografeerde eigenlijk het licht, later zag ik de oude vrouw, die een kerk binnengaat. Naderhand zag ik haar bidden.  

(wordt vervolgd)