Ryder Carroll, de uitvinder van de bulletjournal method, ontwikkelde de methode eerst gewoon voor zichzelf, om orde te scheppen in een voor hem chaotische wereld. Toen hij ontdekte dat er veel meer mensen baat hadden bij deze structuur, werkte hij het systeem verder uit en schreef er een boek over: The Bulletjournal Method.

Balans
Carroll zegt: “Mijn methode is voor iedereen die worstelt met het vinden van balans in dit digitale tijdperk.” Met een bulletjournal kun je door wat eenvoudige gereedschappen orde scheppen, een richting kiezen en zorgen dat je dagen niet doelloos voorbijglijden.
Carroll heeft ADD – en moest daardoor al op jonge leeftijd zoeken naar manieren om overzicht te houden. Maar nu we allemaal meer en meer worden opgeslokt door de continue informatiestroom, kunnen we allemaal wel wat overzicht gebruiken.
Voor iedereen die van bulletjournals houdt, is dit boek meteen al heel erg fijn: mooi en zorgvuldig uitgegeven. Ik heb de Engelstalige editie, maar er zijn natuurlijk ook Nederlandstalige uitgaven.

Organisatie-instrument
Het boek The Bulletjournal Methode bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: een deel waarin het systeem beschreven staat, en een deel waarin je ermee kan oefenen. Daar leer je, zo belooft Carroll, hoe je van je notitieboek een krachtig organisatie-instrument maakt. De methode is een mix van filosofieën en tradities, gericht op zingeving en structuur. “Een analoog systeem voor een digitaal tijdperk – waarmee je je verleden vastlegt, het heden organiseert en je toekomst uitstippelt.”

Meer bereiken met minder inzet
Er zijn twee dingen waar mensen nooit genoeg van op voorraad lijken te hebben: tijd en energie. Met de bulletjournal methode kun je meer bereikbaar met minder inzet. Je laat de ballast weg en richt je op de dingen die je energie geven. Vaak organiseren we ons leven met allemaal kleine systeempjes. Een briefje hier, een notitie in je telefoon en nog een paar op je laptop, en ook nog een paar mailtjes die je jezelf hebt gestuurd om dingen te onthouden. Of we schrijven een taak zo groot op, dat het een berg wordt die je maar voor je uit blijft schrijven. Allemaal dingen die niet direct helpen bij productiviteit – en waar je hoofd chaotisch van wordt.

Met de hand
Dat je in een bulletjournal met de hand alles opschrijft – dat is niet voor niks. Door met je hand te schrijven wordt je meteen in het NU geduwd. Heb je weleens een moment in je leven gehad dat je bijzonder geïnspireerd was door iets? Dat je vastbesloten was voortaan alles anders te doen? En hoeveel is daar nog van over? Vaak race je door in het leven en neem je de weg van de minste weerstand: blijven hangen in gedrag dat je kent. Je vergeet je goede voornemens… Terwijl je echt wel een poos moet oefenen voor je ergens goed in wordt, dat zal elke atleet je vertellen.

Hoe de Bulletjournal Methode je helpt
Met de Bulletjournal Methode kun je orde aanbrengen in je voornemens. Je ideeën, dingen die je nog wil uitproberen, dingen die je nog wil leren. Zo blijf je veel dichter bij dat wat je echt wilt in het leven – en word je veel minder afgeleid. Het is tijd om je aandacht te richten op wat je echt wil bereiken in je leven. Op dat wat voor jou echt belangrijk is. Je bulletjournal is eigenlijk een autobiografie – een levende. Het helpt je te leren van je ervaringen. Wat werkte wel, wat werkte niet, en wat is de volgende stap? Het gaat niet om een perfect leven, of over de hele tijd gelukkig zijn – maar wel over een leven dat in lijn is met wat jij belangrijk vindt. Hoog tijd om te beginnen!