Hoe begin ik (1)

Iemand vroeg me om meer tips voor hoe je een journal begint. Ik begreep die vraag. Je wordt bedolven onder een overweldigend aanbod van notebooks, van pennen, potloden en penselen, van washitapes en stickers, van ideeën van doorgewinterde, getalenteerde bloggers.
Veel mensen beschouwen zichzelf helaas niet als kunstenaar. Ze zien voorbeelden voorbij komen en krijgen zin om hun eigen herinneringen vast te leggen. In woorden, in tekeningetjes, zodat je later terug kunt kijken en lezen. Maar hoe?
Ben jij zo iemand? Ik ga mijn best doen om je de drempel over te krijgen. Zodat je kunt bladeren door je eigen volgeschreven, getekende of geplakte boekje. En ik zeg je: het is een feest.
Omdat je die vakantie opnieuw beleeft.
Omdat je herinneringen terugleest die je vergeten was.
Omdat het dat fijne heimwee oproept naar een prachtig landschap, of naar dat gesprekje dat je had op de markt.

Het staande reisjournaal
Het kleine tekenboekje
Het rode reisverhalenboek
Het tekenboek van Indonesië

Ik neem jullie mee door een aantal van mijn eigen volgeschreven, getekende en geplakte boekjes.

De foto’s tonen een overzicht, zodat je kunt kiezen van welk boekje je meer wilt zien.

En hieronder de lijst:

Het staande reisjournaal
Het kleine tekenboekje
Het rode reisverhalenboek.
Het tekenboek van Indonesië

Het weekjournaal
Het staande ideeënboekje
Het grote ideeënboek

Het weekjournaal
Het staande ideeënboekje
Ht grote ideeënboek

En alvast de belangrijkste tip:

Gun jezelf een boekje waar je blij van wordt. Zorg dat je het goed open kunt leggen, zodat je er vanaf de eerste tot de laatste bladzijde op kunt werken. Let op dat het genaaide katernen heeft. Een boekje met geplakte pagina’s opent lastiger en als je het te vaak openduwt en erin werkt, laten bladzijden soms los.

Bedenk of je liever een staand of een liggend vlak voor je wilt hebben.

Kijk goed naar het papier. Kies je helder wit, liever roomkleurig of handgeschept?

Let op de structuur: op glad, dun papier kun je fijn schrijven. (Tomoe river papier bijvoorbeeld of op het papier van Moleskine boekjes)

Dik papier leent zich voor kleine waterverftekeningetjes.

Op handgeschept papier is het fijn plaatjes plakken.

Wil je bulletjournal.nl graag steunen? Dat kan door via deze link naar bol.com te gaan als je daar iets wil kopen. Wij zijn een affiliate partner: dat betekent dat we van elke aankoop die via onze site gaat een paar procent marge krijgen. Jij betaalt niets extra, en wij zijn er heel blij mee!

1 Reactie

  1. Ha Marianne, leuk de 2 artikelen over het reisjournal! De tekst suggereert een beetje dat ik aan kan klikken van welk journal ik meer wil weten…….maar dit is niet zo ws? Ik heb zelf van iedere reis naar Engeland altijd een reidagboek bijgehouden……..maar ik kocht alleen een ansichtkaart van ieder plekje waar we waren en plakte dit in en schreef er een verhaaltje bij……..maar ik weet nu dat ik het veel uitgebreider had kunnen maken, ook heb ik nooit op het papier en kwaliteit gelet. Ik merk dat er een wereld voor me opengaat nu ik dat wel doe………..dus dank! Ga er vooral mee verder! Groet Corrie

Reacties zijn gesloten.