Je Handschrift

In welke vorm je een journal ook wilt gieten, je ontkomt niet aan je handschrift. Het is karakteristiek. Van vrijwel elke brief of kaart, weet je de afzender al voor je die leest. Sinds ik kaarten stuur met mensen over de hele wereld (www.postcrossing.com),
merk ik steeds hoe geschreven letters fascineren.

Rusland
Verenigde Staten
Tokyo, met streepjes door de de o

Kroontjespen

Neem het poesiealbum van mijn oma, uit 1906. Alle gedichten (toen ook al niet origineel en zelfbedacht, helaas) zijn geschreven met inkt en kroontjespen. Niet de gemakkelijkste manier van schrijven, maar duidelijk is dat er toen meer aandacht was voor schoonschrift, Dat lijkt nu voorbehouden aan kalligrafisten. Althans, in Nederland. Sinds het Postcrossen, ontdek ik dat mensen uit Rusland en Japan uitblinkers zijn als het gaat om mooie, regelmatige handschriften. Japanners zijn ook bedreven in het maken van speciale papiersoorten, zoals het tomoe river papier, dat aanvoelt als zijde.

Schoonschrift uit 1906
Blokletters
Kroontjespen

Blokletters

Sommige mensen schrijven in blokletters. Dat kost tijd, omdat je niet aan elkaar schrijft. Soms is het handig bij het invullen van formulieren, zodat je opmerkingen niets aan het toeval overlaten. Op een kaart doet het iets anders, het zegt dat de ander alle moeite neemt om jou iets te schrijven waarvan hij of zij wil dat jij het goed kunt lezen. Met Postcrossen is dat altijd een onbekende, dat maakt het nog interessanter. Voor mij is de achterkant van een kaart net zo belangrijk als de voorkant. Een mooie achterkant is voor mij hetzelfde als een lievelingspagina van mijn journal. 

Kroontjespen
USA
Blokletters

Kunst

Letters maken de man, in je journal. Je kunt met een regelmatig handschrift iets kunstzinnigs toevoegen, waardoor de hele pagina door jou in het zonnetje wordt gezet en je met plezier terugbladert, of anderen weer inspireert. Met deze foto’s kom je misschien op ideeën. Probeer een van je letters eens anders te schrijven, of te voorzien van een speels lusje.  

Tokyo
@nulssie op Instagram