Wat is junkjournaling?

Junk journaling is een hobby waarbij een dagboek of plakboek wordt gemaakt van gerecyclede materialen, zoals oude boeken, tijdschriften, kranten en andere ephemera. Je kunt het gebruiken als een manier om herinneringen vast te leggen, creatief bezig te zijn en souvenirs te bewaren. Junk-dagboeken of junkjournals kun je in verschillende stijlen maken, van vintage en antiek tot modern en minimalistisch, en kunnen allerlei elementen bevatten, zoals collages, stickers, handgeschreven notities, tekeningen en foto’s. Sommige mensen gebruiken junk journaling om te ontspannen, terwijl anderen genieten van het proces van upcycling en hergebruik van materialen op een creatieve manier.


Hoe start je met een junkjournal?

  1. Verzamel materialen: Zoek materialen die je wilt gebruiken voor je junkjournal, zoals oude boeken, tijdschriften, kaarten, foto’s, knipsels, linten, knopen, enzovoort. Probeer verschillende soorten materialen te verzamelen om interessante texturen en effecten te creëren.
  2. Kies een notitieboek: Kies een notitieboek dat je leuk vindt of maak er zelf een door bladzijden uit oude boeken te verwijderen en te binden met bijvoorbeeld washi tape of lint.
  3. Begin met het opbouwen van je junkjournal: Maak je junkjournal stukje voor stukje op door materialen toe te voegen en te combineren. Je kunt bijvoorbeeld foto’s plakken, knipsels bevestigen met lijm of plakband, en teksten of tekeningen toevoegen. Laat je creativiteit de vrije loop en wees niet bang om te experimenteren met verschillende technieken en materialen.
  4. Voeg op maat gemaakte elementen toe: Maak je junkjournal nog persoonlijker door op maat gemaakte elementen toe te voegen, zoals zelfgemaakte kaarten, envelopjes, kleine zakjes, of zelfs kleine zelfgemaakte knuffeltjes.
  5. Maak het af: Wanneer je tevreden bent met je junkjournal, kun je het afmaken door de bladzijden vast te maken met bijvoorbeeld een elastiek of een lint. Zo heb je een uniek en persoonlijk notitieboek om in te schrijven, tekeningen in te maken, of gewoon om naar te kijken als inspiratiebron.

    Als junkjournal kun je natuurlijk van alles gebruiken. Een lijstje met ideeën: