Het stadslijstje

Je zult hier nog op genoeg ideeën voor lijstjes stuiten, maar ik geef er een voor als je op stedentrip gaat. Je schetsboek en je dagboek in je koffer. Vooraf zie je jezelf in de aanslag met potloden om je heen op de marmeren trappen van het San Marcoplein in Venetië zitten en kom je in gedachten thuis met een paar onovertroffen tekeningen.
Je droomt jezelf schrijvend in je dagboek met uitzicht op de Berlijnse Brandenburger Tor en je vindt zonder enige moeite meeslepende zinnen om je impressies weer te geven van een stad vol tegenstrijdigheden.

De werkelijkheid

Wie regelmatig tript in steden, weet dat het er zelden van komt. Behalve dan die paar snel opgeschreven zinnen voor het slapen gaan. Meestal gaan die niet veel dieper dan het vermelden wat je hebt gedaan die dag, zonder te zeggen wat je daadwerkelijk voelde. Schoonheid kan overweldigend zijn. Er bestaat zelfs een officieel Stendhal Syndroom, dat mensen kan overvallen bij het zien van teveel moois. (Overigens vallen vooral alleen reizende mannen daaraan ten prooi, voor zover bekend.)
Ik heb er iets op gevonden. Vooraf verdiep ik me een beetje in wat de stad kenmerkt en maak ik een lijst met foto-opdrachten voor mezelf, zodat ik thuis in alle rust de stad niet alleen kan beschrijven, maar mijn eigen composities bij of tussen de tekst kan tekenen. Hier een greep, die je eindeloos kunt aanvullen, en wat voorbeelden.

Balkons

Balkon van Julia Capulet, Verona, foto
Balkon van Julia Capulet, tekening

Behang, patronen op tegels, muren, op plafonds, etc.

Behang in Trento, foto
Behang, tekening

Brievenbussen (marmeren brievenbussen all over the place in Florence,

Marmeren brievenbussen in Florence, foto
Brievenbus, tekening

Deuren of ramen (In alle oude steden ter wereld)
Deurkloppers (Ga je naar een Italiaanse stad? Altijd raak in Venetië, Florence of Palermo)
Fonteinen (Frankrijk, Italië)
Graffiti  (Berlijn, Amsterdam, Palermo, neem ook close-ups)
Mode  (Fotografeer iets bijzonder wat je in een etalage ziet hangen)
Ornamenten (Engelen, leeuwen, arenden, vissen, er gaat een wereld voor je open als je naar bruggen en gebouwen kijkt)

Arend in Florence, foto
Arend in Florence, tekening

Wasdag

Wasdag in Venetië, foto

Wasdag in Venetië, tekening