Het ideeënboek

Je vindt een artikel over handgeschreven brieven, een foto van een stoel of een schilderij waar je hebberig van wordt, een leuke reclame, en je zou al die hoogtepuntjes in een boek willen stoppen. Het ideeënboek is een kwestie van knippen en plakken.

Avontuur

Het is een aanrader. Je kunt zo’n boek het beste zien als een voorstudie. Je verzamelt niet alleen ideeën, je maakt tegelijk composities. Je ontwikkelt inzicht in hoe je pagina’s kunt indelen en vormgeven voor je bulletjournal, je artjournal of een scrapbook.


Leren journal leeg en vol
Ruimte tussen de katernen
Envelop in je journal

Dikkerd

Gebruik een boek met een slap kaft, zoals hierboven. Voor je het weet groeit het uit tot een dikkerd. Een leren kaft is hiervoor ideaal. Net als katernen met ruimte ertussen. Een stoer boek dus, zoals het Grayham notitieboek of het Northwall bulletjournal. Hoe groter het boek, hoe meer het je uitdaagt.

Thema’s

Ben je bang om door de bomen het bos uit zicht te verliezen? Kies voor thema’s. Kinderboekenillustraties, huisjes op palen, etiketten, natuur, graffiti, vuurtorens. Of je blijft dicht bij het onderwerp journal en verzamelt beelden van handschriften, postzegels, pennen of inktpotten. Om het overzichtelijk te houden kun je per katern kiezen voor een onderwerp. Heb je papieren die nog geen plek in je boek hebben? Plak een pagina-vullende envelop in je boek en stop ze daar in.

Voorbeeld

Zoek je voorbeelden? Het beroemde Noors-Zweedse brei-duo Arne en Carlos maakt al jaren ideeënboeken en besloten met de wereld te delen over hoe je dat doet: “Maak je eigen boek met Arne & Carlos”. Tip: De Engelse versie “Make Your Own Ideabook” is goedkoper. Andere auteur is Dawn DeVries Sokol, zij schreef verschillende boeken over artjournaling.