Reisdoodles

Of je nu schrijft, tekent, fotografeert of alle drie doet om je reis in te blikken, het is een kwestie van kijken. Letten op details. Bekijk de foto’s van je laatste reis en ik kan je verzekeren dat je dingen ziet die je ontgingen toen je de foto nam. Je maakte een compositie van boten en je ontdekt nu pas die teenslippers die op het water dreven. Kijken is een kunst op zich. Je aandacht wordt voortdurend afgeleid. In steden zijn het meestal toeristen die ervoor zorgen dat je dingen mist. Zoals die koperen deurklopper, dat naambordje, die marmeren brievenbus. Wil je rust en tijd hebben om te tekenen en te fotograferen? Ik zeg: probeer het een keer om zes uur ’s morgens en gun jezelf daarna een ontbijtje op een terras.

Vormen

Ga je naar een stad, maak close-ups van glas-in-loodramen, van tegels, vloeren, en teken patroontjes na. Het leukst is om het uit de losse pols te doen, hou het simpel. Maak foto’s van straatnaambordjes en geniet thuis nog even na van toen je daar stond, daar op die plek. Waar veel meer te beleven viel dan dat bordje natuurlijk. Ving je daar niet die lach van die leukerd die net passeerde?

Vormen
Deurkloppers
Straatnaamborden

Lijst

Mijn ervaring is dat het beroemde lijstje waar we intussen zo goed in zijn, helpt om te kijken naar details die passen bij de reis die je maakt. Zoek je een kust op? Help jezelf eraan te herinneren dat je wandelend langs de vloedlijn schelpjes verzamelt. Een paar stenen mee neemt. De ultieme manier om je hoofd leeg te maken! Kijk naar de vormen en de verschillen en probeer ze na te tekenen in de kantlijn van je dagboek of je journal. Die zeester gaat stinken, en sommige schelpen breken in de koffer, dus die fotografeer je en die kun je thuis een beetje uitwerken. Dan ben je in je hoofd nog een paar uur in de wind, met de zon op het water.