Oeps, foutje!

Hoe kun je nou die vlek, de mislukte doedel of de schrijffout op een elegante manier wegwerken zonder dat je meteen een bladzijde uit je journal hoeft te scheuren? Het hoort erbij hè! Wist je dat Fiep Westendorp in haar tekeningen van Otje of Pluk van de Petteflet niet af en toe, maar vaak correcties aanbracht? Toevallig zag ik veel originele tekeningen van haar. En echt, overal witte plakkaatverf of (in haar latere werk) Tipp-ex. Ik vond het super. Fouten maken mag.

Pritt correctievloeistof
In 1995 koopt Henkel, fabrikant van Pritt, het ‘rollerbedrijf’ van het Duitse Pelikan. Ze ontwikkelen sindsdien behalve de lijmstiften ook de correctieproducten. Te beginnen bij het bekende flesje met de kwast of het schuimrubbertje. Intussen bieden ze een afwisselend aanbod, je moet vooral letten op de details van de verschillende flesjes, zoals sneldrogend, superdekkend, etc.

Correctierollers
Baan je een weg door de mogelijkheden. Hier beelden we er een paar af. Tipp-ex en Pritt hebben hun kwaliteit bewezen, maar als je jezelf door het doolhof aan varianten baant, let dan vooral op eigenschappen in de vorm van: “droogt snel, met extra dekking”, “ondoorzichtbaar lint, meteen overschrijfbaar” of wat belangrijk kan zijn: de breedte van het lint.

Gummen
Gum heb je in soorten en maten. Je kunt het gebruiken om potlood of kleurpotlood weg te werken, maar je hebt speciale gum voor inkt. De Faber Castle Sleeve gum is fijn voor potloden. Zelf gebruik ik in journals graag gumpotloden voor de kleine uitschieters. Tip: Gumpotlood Faber Castell 7058 B voor inkt, Gumpotlood Faber Castell 7058 perfection, voor inkt en met kwastje om te wissen, of gumpotlood Faber Castellvoor potlood. Pentel heeft ook een uitschuifbare, met een dikkere punt.

Correctiepennen
Voor het wegwerken van kleinigheidjes.

Plakkaatverf wit
Met een kwastje en zo min mogelijk water, kun je met gouache of plakkaatverf vlekjes verdoezelen. Niet zo dekkend als de rollers, maar een penseeltje werkt wel fijn.