Het collageboek

Via Etsy (www.schrijf-boek-winkel.nl) kocht ik een liggend, handgemaakt boek en meteen ontstond er iets nieuws. Vraag me niet hoe dat komt, maar ik beschouw mijn vorige ideeënboeken als voorstudies voor deze. Na een verhuizing (pffff) had ik behoefte aan iets simpels op kniehoogte. Ik begon te knippen en te plakken.

Kleuren

Ideeën staan nooit los van het boek dat je voor je hebt liggen. Mijn voorkeur gaat uit naar liggende composities, ik neem ook vrijwel altijd foto’s in dat formaat. Een kleur kiezen geeft houvast. Net als de kleurencirkel. Je begint met rood, geel en blauw. Tijdens het verhuizen stuitte ik op vergeelde luchtpostenveloppen en daar verzamelde ik mijn uitgeknipte plaatjes in. Krijg je al kriebels, want dat hoop ik, dat je denkt: YES

Who ’s afraid of red
yellow
and blue?
Orange
Green
Purple

Werelden

Als je voor één kleur kiest, krijg je vanzelf een envelop vol selectieve plaatjes. Jij kiest ze niet, ze kiezen jou. Er ontstaan fascinerende werelden in blauw of oranje. Luisterend naar je favoriete muziek, koffie of thee binnen handbereik, knip je in oude magazines.

Aquablue
Aquagreen
Brown

Diorama

Toen ik eenmaal bezig was, ontdekte ik dat wat ik deed, erg lijkt op het maken van een kijkdoos. Je schikt de plaatjes op wit papier en je begint gewoon te plakken. Ik voelde dat een menselijk aspect iets zou toevoegen, dat het niet alleen om voorwerpen ging. Dus mannen, vrouwen en kinderen verlieten de tijdschriften en als ze maar gekleed of gefotografeerd waren in de juist kleur, kregen ze een prominente plek. Helaas kan ik hier maar gedeelten van de pagina’s laten zien, maar je hebt een impressie.

Zalmroze
Zuurstokroze
Babyroze

Babyblauw

Na de primaire kleuren (rood, geel, blauw) volgden natuurlijk de secudaire: oranje, paars en groen. En toen ging het vanzelf verder: zalmroze, zuurstokroze, babyroze. Aquablauw, babyblauw. Zwart-wit en sepia. Nog steeds weet ik niet of ik kans zie mijn boek compleet te vullen met verschillende kleuren. Dat is de tip: gewoon beginnen en het einde nog niet weten. Of je een roman leest, zal ik maar zeggen.

Babyblauw
Okergeel
Black and white