Een beetje extra kleur

Met stiften kun je heel precies werken en net die kleur toevoegen die je journal extra mooi maakt. Er zijn heel veel verschillende soorten stiften. Een overzichtje.

De stift en het papier
De ene stift past beter bij het papier dat je gebruikt dan de andere. Goed papier is de basis waarop je werkt. Werken met stiften is supermakkelijk: je kunt ze overal mee naar toe nemen, je hoeft het niet te laten drogen en je kan heel precies werken. Er zijn veel kwaliteitsverschillen en elke stift heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ik heb in elk journal een testblaadje achterin. Hier probeer ik de stiften uit, en kijk ik: is er ghosting of bleeding, en kan ik met deze stift over mijn geschreven tekst heen gaan, of loopt het dan uit (ik schrijf altijd met vulpen).

Aquarelmarkers
Als je met aquarelmarkers werkt, kun je het resultaat na het tekenen nog bewerken met water en penseel. Een heel bijzondere manier van werken dus, waarmee je prachtige dingen kan maken.

Acrylmarkers / verfstiften
Acrylmarkers (ook wel verfstiften) hebben inkt op basis van acrylverf. Ze zijn sneldrogend en dekken goed. En je kunt ze op verschillende ondergronden gebruiken!

Alcoholmarkers
Inkleuren zonder die overgang tussen twee lijntjes te zien? Dan zijn alcoholmarkers net iets voor jou. Hier maak je mooie kleurvlakken en schaduwen mee, zonder streepjes. Let op, ze zijn niet op elke papiersoort even geschikt! Voordeel: je kunt er mee over vulpen tekenen, zonder dat de geschreven tekst uitloopt.