Onze favoriete planners

Geen verrassing: ik hou van organiseren. En zoals het een echte bulletjournal-liefhebber betaamt, plan ik het liefst op papier. Van nature al, maar nu ik heb gelezen dat het cognitief voordelen heeft om op papier te werken, geeft het nog meer voldoening.

Papier
Waar ik voor mijn bulletjournal het liefst met stipjes papier werk, en voor mijn studie notities het liefst met lijntjes, vind ik voor een planner juist ruitjes (de kleintjes, 0.5mm) het allerfijnst. Het geeft snel overzicht, je kunt de bladzijde heel makkelijk verdelen in vakken of kolommen en het is op de een of andere manier net wat rustiger dan lijntjes. Het is ook fijn als je vulpen (waar ik graag mee schrijf) niet teveel ghosting of bleeding oplevert, zodat je allebei de kanten van het papier kan gebruiken.

Lievelings
Mijn lievelingsplanner is heel dik (bijna 500 bladzijden). Een zachte kaft: handig, want de planner wordt door alle washitape toch stiekem steeds ietsje dikker. Door de zachte kaft kan dit makkelijk! Natuurlijk ook genaaide katernen, zodat het papier goed vastzit en mee kan bewegen. Deze lievelings is nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar ik ben as we speak aan het proberen daar verandering in te brengen – keep you posted.

Overzicht
Een planner kun je net zo inrichten als een bullet journal: met een jaaroverzicht, maandoverzichten, weekoverzichten en dag-lijstjes. Het toffe is natuurlijk dat je je planner helemaal kan inrichten zoals jij fijn vindt. En werkt iets niet handig, dan doe je de volgende maand / week gewoon een andere vorm. Ik maak altijd een maandoverzicht met daarnaast een pagina met een to do-lijst, een studie-to do lijst en een ‘wachten op’ lijstje (mailtjes waar ik nog antwoord op moet krijgen, bestellingen die nog niet binnen zijn, dat soort dingen). En natuurlijk een overzichtje van de blogs op www.bulletjournal.nl en posts op instagram. Als mijn to do-lijst eerder vol is (dan de maand), dan maak ik gewoon een nieuw maandoverzicht en een nieuwe to-do bladzij. Ik bedoel: het is geen straf om een extra bladzijde te vullen in je planner…

Favorieten
Een overzichtje met favoriete planners. Met of zonder data, met of zonder roosters en ruitjes. Onderschrift = verkooppunt. Enjoy organizing!