Wat is bleeding en ghosting?

Als je je een beetje verdiept in de kunst van het schrijven met een vulpen in een dagboek, artjournal of bulletjournal, dan kom je algauw de termen ‘bleeding’ en ‘ghosting’ tegen. Het heeft iets te maken met hoe het papier reageert op jouw pen (of andersom), maar hoe zit het nou precies? Zijn er nog meer van dat soort termen? En waar kun je rekening mee houden bij het aanschaffen van een journal? We zochten het voor je uit!

Ghosting
Ghosting zeg je wanneer dat wat je schreef aan de achterkant van het papier goed te zien is. Het is niet doorgedrukt, maar wel erg goed zichtbaar. Je ziet als het ware de geest van je woorden op de nieuwe bladzijde. Niet fijn als je die kant ook nog wil gebruiken (of juist rustig wil laten).

Bleeding
Bleeding (bloeden) gebruik je wanneer de inkt zover doordrukt dat de kleur echt aan de andere kant van je papier te zien is (alsof je aan die kant iets hebt geschreven). Helemaal door het papier heen dus. Erg zonde als je iets een beetje benadrukt door te onderstrepen of twee keer over elkaar te schrijven, en de volgende twee pagina’s zijn daardoor meteen onbruikbaar…

Feathering
Feathering zie je vooral op goedkoop papier: de inkt spreidt zich rondom de lijn uit. Nu lijkt je streep ineens op een veertje. Het papier heeft vezels die ver uit elkaar staan. Daardoor is er ruimte voor de inkt om er tussendoor te kruipen. Niet zo ideaal… Goed papier is dus de moeite van het investeren waard!

Waar let je op?
Als je schrijft met vulpen, dan let je op drie dingen: de pen die je gebruikt, de inkt die je gebruikt en het papier dat je gebruikt. Je vulpen heeft aan de bovenkant een klein bobbeltje, en dat puntje bepaalt hoeveel inkt er vanuit je pen op het papier terecht komt. Dat heeft dus invloed! Daarnaast zijn alle soorten inkt net weer anders samengesteld: dat heeft ook invloed. En dan heb je nog het papier. De dikte, de dichtheid… dat beïnvloedt hoe de inkt wordt opgenomen.

Tip
Het is handig om achterin je notebook een bladzij apart te houden waarop je kan testen of een pen of stift in combinatie met het papier reageert met ghosting, bleeding of feathering. Slim: als je opschrijft welke pen of stift het is, kun je het makkelijk terugvinden.

De lievelingsjournals van bloggers
We verzamelden de favorieten van onszelf en van andere bloggers (want we hebben nog niet alles zelf getest), die aangeven dat deze journals het goed doen op het gebied van ghosting, bleeding en feathering. Of eh… het niet goed doen op dat gebied dus eigenlijk: anti-ghosting, anti-bleeding en antifeathering;)