Potloden – welke zijn nou echt de beste?

Net als vroeger, zomaar iets inkleuren. Lekker rustig voor je hoofd. Mooi ook, om je journal wat kleur te geven. En handig, want je kunt met kleur ook orde scheppen: bepaalde onderwerpen dezelfde kleur geven of dingen die belangrijk zijn wat extra aandacht geven. Maar welke potloden zijn nou de allerbeste?

Een potlood?
Want je kunt toch ook stiften gebruiken, of verf? Als je net dat zachte, wolkerige effect wil bereiken, dan werkt er natuurlijk maar één techniek, en dat is toch die van het potlood. Bovendien drukt het niet door en kun je er heel mooi mee mengen. Wij zijn fan!

Waar let je op bij het kopen van potloden?
Een potlood is van hout, met binnenin een zogenaamde stift. Die stift, dat is wat voor een belangrijk deel de kwaliteit van het potlood bepaalt. Hoeveel pigment (hoeveel kleur) geeft de potlood af? En ben je zuinig op je potloden? Een potlood is namelijk best kwetsbaar: een val kan de stift breken, en dat zorgt ervoor dat je eindeloos kan slijpen, maar dat de punt elke keer afbreekt… Herkenbaar?

Faber-Castell
Onze favoriete potloden zijn die van Faber-Castell. Prijzig, dus de aanschaf is een investering, maar je zult ze dan ook echt intensief gebruiken, omdat ze zulke mooie kleuren hebben. Er zijn verschillende soorten: de polychromos (op een basis van olie: wis- en watervast), een goedkopere variant, en aquarelpotloden: die kun je met wat water omtoveren naar aquarelverf. We zetten een aantal dozen voor je op een rijtje.