Het Notebook

De hamvraag als je begint is: waar ga ik in schrijven?
In 2001 kocht ik in Frankrijk een in linnen gebonden notebook met genaaide katernen en een leeslint. Het kostte 150 Franc, pakweg €25,00, toen een vermogen. Ik mocht het kopen van mezelf als ik het echt vol zou schrijven en tekenen. Het onderwerp lag voor de hand natuurlijk: “Impressies uit Frankrijk”. Toch duurde het tot 2003 voor ik wist dat ik met sepia en een kroontjespen wilde schrijven, en tekenen met inkt, kleurpotlood en waterverf. Twaalf jaar later, in 2015, was het vol. Met versleten hoekjes en vlekken op de kaft. En een kostbaar stickertje achterop: 150 Franc.

Het notebook
Genaaide katernen

Katernen
Ken je die veelgelezen paperback-bestsellers uit de bieb? Met die losse bladzijden? Precies. Als je een notebook vult, blader je maanden door je boek. Telkens opnieuw, als een kleuter in een prentenboek. Je leunt er met je armen op, je bladert met je handen. Je kijkt, je keurt, je knipt, plakt. Je duwt je pen, je penseel en je potloden op het papier. Ik zeg: gun je zelf een goed boek. Met genaaide katernen, geen gelijmde bladzijden, want na afloop hou je een kunstwerk over waaraan je maanden en in mijn geval jaren hebt gewerkt. Vlekken en slijtplekken zijn prachtig, maar het boek moet heel zijn na afloop.

Handschrift
Intussen weet ik dat elk boek om een eigen handschrift en eigen tekeningen vraagt. Alles hangt af van het soort papier. Schrijf je graag klein? Kies voor glad papier. Is het papier wat dikker? Durf eens iets met waterverf en een dun kwastje. Zelf hou ik niet van dat spierwitte papier. Mij schrikt het af, misschien lacht het jou juist toe, nodigt het uit tot felle kleuren. Vergelijk de aanschaf van je notebook met het kopen van een meloen of een mango. Je moet voelen en ruiken. Gun jezelf het beste. Na het vullen van vele boeken heb ik dit ontdekt: het is niet alleen de helft van het schrijf- en tekenplezier, maar zeker weten ook van het resultaat.

Bruynzeel Design
Caran d’Ache Luminance

Tips: De Caran d’Ache kleurpotloden of de Bruynzeel Design kleurpotloden hebben hoge kwaliteit en veel pigmenten. Ze zijn ook per stuk te koop, om het eerst te proberen.